Stel: je zit in het laatste jaar van je studie en wil misschien aan de slag bij Tata Steel. Wat is dan een goede manier om het bedrijf te leren kennen? Tijdens het Tata Steel Chess Tournament van 2015 presenteerde ik namens Debatrix een bijeenkomst waar studenten al hun vragen konden stellen aan Karl Köhler, CEO van Tata Steel Europe.

College Tour

We lieten ons daarbij inspireren door het format van College Tour, waarin presentator Twan Huys regelmatig de groten der aarde interviewt. Het is een prachtig format om het publiek in een informele, ontspannen en laagdrempelige sfeer vragen te laten stellen aan een interessante spreker. Kunst is om de spreker direct om z’n gemak te stellen en het publiek er vanaf het begin bij te betrekken. Lukt dat, dan ontstaat vaak een bijzondere en memorabele bijeenkomst!

Ik heb het format eerder onder meer toegepast bij Van Lanschot, toen Karl Guha aantrad als nieuwe CEO. Hoe geef je medewerkers de kans om kennis te maken met de nieuwe baas? Door een ‘College Tour’ te organiseren waar ze ‘m direct kunnen leren kennen: als persoon, als bankier en als directeur. Het werkte ook goed toen een jongerenvereniging haar leden kennis wilde laten maken met de voorzitter van de Raad van Commissarissen. Want tja, die spreek je niet zo vaak. En wat doet zo iemand eigenlijk?

Tata Steel

De studenten hadden veel leuke vragen ingestuurd. Hoe word je CEO? Hoe ziet een doorsnee dag eruit? Maar ook: India was in 2007 al een van de belangrijkste staalproducenten ter wereld, waarom dan een Nederlandse staalproducent overnemen? Wat doet Tata Steel aan duurzaamheid? En: is het straks niet veel interessanter om bruggen van plastic te maken?

Hieronder wat foto’s* om de sfeer te proeven:

Praktische info

Hieronder wat praktische informatie voor wie overweegt een vergelijkbaar evenement te organiseren.

Resultaat: deelnemers leren een directeur of expert in een informele setting écht kennen, zakelijk en persoonlijk
Tijdsduur: 60-75 minuten (zonder pauze) of 2x 45 minuten (met pauze)
Groepsgrootte: 30 tot 200 deelnemers
Setting: informeel: twee fauteuils voor de groep en een tafeltje ertussen, anders twee barkrukken
Code: Chatham House Rule
Voorbereiding:   het is cruciaal om deelnemers vóóraf de mogelijkheid te geven vragen op te sturen, dat helpt enorm bij het opzetten, structureren en aanjagen van de bijeenkomst

*De foto’s zijn gemaakt door Tata Steel Europe en met toestemming overgenomen van hun Facebook-pagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.