Vandaag sprak koning Willem-Alexander z’n derde Troonrede uit. Een dankbare taak is het niet, het voordragen van zo’n ambtelijke tekst. Elk ministerie levert een door beleidsmedewerkers opgestelde alinea aan, er worden nog twee algemene alinea’s voor gezet en ééntje na, een nietje erdoorheen en klaar!

Op verzoek van NRC Handelsblad schreef ik een korte analyse over de Troonrede van 2015.

Hieronder het stukje:

Voor het eerst in jaren was niet ‘regering’ maar ‘mensen’ het meest voorkomende woord. Op vrij willekeurige plekken was het woord achter een abstracte term geplakt: “De regering wil een impuls geven aan de koopkracht van mensen.” Niet zomaar koopkracht dus. Veel menselijker werd het daardoor niet: bij een passage over terreurdreiging sprak de koning afstandelijk over “de veiligheid van mensen”. En dus niet: onze veiligheid (bij koningin Beatrix stond ‘ons’ steevast bij de drie meest gebruikte woorden). Door weg te laten wat de regering precies wil, bleef de tekst bovendien vaag. Over de vluchtelingenstroom: “Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren.” Ahem. Tsja.

Meer observaties van n.a.v. de Troonrede:

Factcheck

M’n stukje heeft zelfs de factcheck overleefd:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.