Sommige mensen gaan op wintersport. Anderen gaan naar de Canarische eilanden. Ik vertrek op 23 januari 2016 voor drie weken naar Iowa en New Hampshire om daar de Amerikaanse verkiezingen bij te wonen. Aangezien veel mensen nieuwsgierig zijn (serieus… wáárom?!) en er vragen over stellen (wat ga je doen dan?), hier de belangrijkste antwoorden op een rij!

Waarom ga je naar Amerika?

Om heel veel te leren! De verschillen tussen Nederlandse en Amerikaanse campagnes zijn immens. Je kunt dat het beste uitleggen aan de hand van het verschil in campagnebudgetten. In Nederland heeft een grote landelijke partij bij landelijke verkiezingen een budget van zo’n 1 tot 2 miljoen. De Partij van de Dieren zit daar net iets onder (5 ton), de SP zit als rijkste partij van Nederland meestal rond de twee miljoen.

Vergelijk dat eens met de Verenigde Staten. Daar is het campagnebudget niet 1 tot 2 miljoen maar 1 tot 2 miljard. En nu zijn er best wel meer Amerikanen (ongeveer 20 keer zoveel), maar ook weer niet zo veel meer. Per inwoner is er dus 50 keer zo veel budget beschikbaar.

CampagnepostersWat betekent dat verschil concreet? In Nederland betekent de campagnetijd dat partijen hun verkiezingsposter plakken op zo’n groot houten bord. Dat doen ze vooral omdat ze dat altijd zo gedaan hebben en omdat het niet zo handig is als hun poster als enige ontbreekt. Maar de Nederlandse partijen hebben niet of nauwelijks geld om uit te zoeken wat nu het effect is van zo’n houten bord met posters erop. In Amerika daarentegen worden geavanceerde scripts ontwikkeld waarbij letterlijk elk woord is getest.

Campagne voor Obama

Bij de presidentiële verkiezingen van 2008 en 2012 heb ik campagne gevoerd voor Barack Obama. (In 2008 ook enkele dagen voor John McCain om te kijken wat het verschil zou zijn tussen beide campagnes.) Bij het canvassen (langs de deuren gaan) hadden we soms meerdere scripts voor een straat omdat de campagne precies wist welk script bij welke deur het meest effectief zou zijn en waarom. We hadden hele lijstjes met wat we wél en niet moesten zeggen. We waren aanwezig bij het derde (en laatste) verkiezingsdebat tussen Obama en Mitt Romney en konden met eigen ogen zien hoe de beste spinners van Amerika hun boodschap geraffineerd over het voetlicht brachten. Ook waren we bij de laatste campagnespeech van Obama (de dag voor de verkiezingen, in Iowa) en in de zaal waar Obama met een speech bekendmaakte dat hij de herverkiezingen had gewonnen.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen veel kan leren van de speeches bij Amerikaanse verkiezingen. Evenementenorganisaties kunnen veel leren van hoe vaak binnen enkele dagen gigantische bijeenkomsten worden georganiseerd waar tienduizenden mensen op afkomen. En elke organisatie — júist ook het bedrijfsleven in Nederland — kan leren van de voorsprong op het gebied van framing, beïnvloedingstechnieken, gamification (Ted Cruz heeft bijvoorbeeld een geweldige app), etc.

Waarom nu?

Vlag van IowaDe komende weken zijn de eerste voorverkiezingen bij de Democraten en Republikeinen. Die worden traditioneel gehouden in Iowa en New Hampshire. Het zijn verkiezingen die niet alleen een trendsettende rol spelen voor de rest van de verkiezingen, maar bovendien gekenmerkt worden door kleinschalige activiteiten, waarbij de kandidaten soms letterlijk bij mensen in de huiskamer langskomen (retail politics). De komende debatten en de daarop volgende verkiezingen gaan het kaf van het koren scheiden.

Ook in de Nederlandse media heb je meestal grofweg drie momenten waarin er de meeste aandacht gaat naar de Amerikaanse verkiezingen: de eerste fase van de voorverkiezingen (incl. Iowa & New Hampshire), de climax van de presidentsverkiezingen (september tot begin november) en uiteindelijk de inauguratie (januari 2017). Vaak is er (gedeeltelijk ook bewust) minder aandacht in de zomerperiode, waarin er komend jaar dus ook Olympische Spelen zijn en het EK.

Wat ga je doen?

M’n Debatrix-collega Victor Vlam en ik gaan veel politieke rallies (publieksbijeenkomsten) bezoeken, langs bij de lokale campagnes, proberen in huiskamers erbij te zijn, debate watch parties bijwonen, hopelijk ook bij de debatten zelf zijn, logeren bij evangelicals, dat soort dingen. Heel veel zullen we pas last-minute kunnen regelen (kandidaten maken pas zo’n drie dagen van tevoren hun programma’s bekend) maar dit zijn ook wel de dingen die we in 2008 en 2012 hebben gedaan.

Evenementen waar we naar toe zijn gegaan:

24/1 Rally Donald Trump in Muscatine, Iowa
24/1 Rally ‘Women for Hillary‘ in North Liberty, Iowa
25/1 Meet & greet Mike Huckabee op de schietbaan in Hiawatha, Iowa
25/1 Town hall Ted Cruz in Independence, Iowa
26/1 Town hall Marco Rubio in Marshalltown, Iowa
26/1 Kerkdienst Ben Carson in Des Moines, Iowa
27/1 Meet & greet Rick Santorum in Hampton, Iowa
27/1 Rally Bernie Sanders in Mason City, Iowa
28/1 Speciaal evenement Donald Trump in Des Moines, Iowa
29/1 Rally Chris Christie in Pella, Iowa
31/1 Rally Carly Fiorina in Waukee, Iowa
31/1 Rally Bill en Hillary Clinton in Des Moines, Iowa
1/2 Caucus in Clinton, Iowa (Bernie Sanders won met 121-117)

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven? Volg me op twitter!

Filmpjes van de vorige keer

Vorige keer experimenteerden we voor het eerst met filmpjes. Hier wat voorbeelden:

Foto: https://www.flickr.com/photos/28502132@N05/24224402311

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.