Begin november had ik m’n eerste afspraak bij de uitgeverij en vandaag ligt m’n nieuwe boek al in de winkel, complimenten aan iedereen bij Uitgeverij Balans. De lancering valt — niet geheel toevallig — samen met de dag dat Obama z’n grote afscheidsspeech geeft. Ook leuk: er is ongelofelijk veel interesse bij media en boekhandels, dus benieuwd waartoe het zal leiden!

Beste toespraken

In het boek vind je de beste toespraken van Barack Obama. Vijfentwintig speeches in totaal, waarvan twee door zijn vrouw Michelle Obama. Daarnaast schreef ik een uitgebreid voorwoord en een hoofdstuk over hoe je zélf inspirerend kunt spreken.

Dit is mijn persoonlijke top 5 (zoals eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad):

 1. Herdenkingstoespraak bij de Edmund Pettus-brug in Selma (2015)
  Werkelijk alles klopt aan deze toespraak bij de 50-jarige herdenking van de protestmarsen van Martin Luther King. Nooit eerder kwamen zijn belangrijkste thema’s zo mooi samen in een genuanceerd maar vlammend betoog dat minderheden van het land definitief verankert en zelfs een hoofdrol geeft in het verhaal van Amerika. Dit is dé speech voor de geschiedenisboeken. Misschien is de gebrekkige beeldregie wel de belangrijkste reden dat deze speech niet overal herhaald wordt: je ziet op alle tv-beelden wel veel asfalt achter Obama, maar dus niet de brug.
 2. Toespraak op de Democratische Conventie (2004)
  Een van de weinige speeches die Obama vrijwel volledig zelf heeft geschreven. Hij introduceerde zich zó overtuigend aan het Amerikaanse volk dat de vraag na afloop niet was of maar wanneer hij de eerste zwarte president zou worden. Enige minpuntje: niemand had het nog over de Democratische presidentskandidaat John Kerry.
 3. ‘A more perfect union’: toespraak over ras en racisme in Philadelphia (2008)
  De prachtige, persoonlijke speech die zijn campagne redde toen hij onder vuur kwam te liggen over controversiële uitspraken van z’n dominee.
 4. Overwinningstoespraak in Chicago (2008)
  Obama reikte de hand aan iedereen die niet op hem stemde en schetste zijn beeld van Amerika aan de hand van een prachtig verhaal over de 106-jarige Ann Nixon Cooper.
 5. Amazing Grace: begrafenistoespraak in Charleston College (2015)
  We zullen ons deze speech vooral herinneren door de zingende Obama. Maar we zien ook een man die zichtbaar geraakt is door de tragedie en alle aanwezigen op inspirerende wijze troost biedt.

Mediaoptredens

Hieronder een overzicht van de belangrijkste media-optredens.

Jinek – NPO1

Op 10 januari 2017 schoof ik aan bij Jinek om de beste toespraken van Barack Obama te bespreken. Wat maakte hem zo’n goede spreker?

Tijd voor MAX – Omroep MAX

De volgende dag mocht ik bij televisie-programma ‘Tijd voor MAX’ kort de afscheidsspeech van Obama becommentariëren en live verslag doen van de persconferentie van Donald Trump (dat was nog best leuk! :-)).

NRC Handelsblad

Voor het NRC Handelsblad schreef Lars het opiniestuk ‘Obama blijft energieker dan zijn voorgangers’. Klik op de afbeelding om de twee pagina’s te lezen.

NOS.nl

Na de afscheidsspeech van Barack Obama hield Donald Trump een persconferentie. Lars schreef erover op NOS.nl.

3FM

Ook op de radio werd Lars die week veelvuldig geïnterviewd over de laatste en de beste toespraken van Barack Obama. Waaronder op radio 3FM.

Recensies

De eerste recensies stromen binnen! Allereerst de Groene Amsterdammer:

Een boek waarvan ik denk dat het mijn favoriet van 2017 zal zijn: De beste toespraken van Barack Obama, gekozen door Lars Duursma, die er ook een voor- en een nawoord bij schreef. Duursma heeft twee keer campagne gevoerd voor Obama en is zelf voormalig wereldkampioen debatteren. Zijn boek bevat 23 toespraken van Barack Obama en twee van Michelle Obama, en verder een hoop goede raad aan iedereen die het podium op moet voor een praatje of een lezing.

Duursma heeft het over het belang van een heldere boodschap en het gebruik van woorden die beelden oproepen. Hij legt uit hoe je een toespraak kunt laten swingen. Hij geeft zelfs tips, omdat de meeste sprekers niet beschikken over een teleprompter, hoe je je spreektekst het best op papier zet: gebruik een groot lettertype, regelafstand anderhalf, een schreefloze letter.

Terecht wijst hij erop dat je Obama’s toespraken niet één op één moet verwerken in je eigen speech. Een goede toespraak kan niet geloofwaardig worden uitgesproken door iemand anders. Maar er is op dit moment weinig waar een spreker zo veel van kan leren als van het optreden van Obama.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.